Suna-Sanik betyr «God venn» på grønlandsk, og nettopp det er ett av hovedmålene vi har på vår kennel, er at både store og små, to og firbeinte skal være gode venner og ha det bra sammen. Kennelen ble stiftet i 1988 av Mette Ånes.

Marit har vokst opp med grønlandshund og har kjørt løp med hundene i hele sin oppvekst og har de siste årene tatt over driften av kennelen, og ønsker å fortsette å drive under de samme prinsippene.
Grønlandshunden er av de største polare rasene og er også av verdens eldste raser og har siden oldtiden vært inuitenes eneste trekkhund. Det har vært tøffe tider for grønlandshundene og inuittene, noe som førte til at kun de sterkeste overlevde. Det hendte også at hundene ble brukt som proviant når sulten var som verst, det var altså kun de virkelig sterke og gode hundene inuittene kunne beholde. Det har ført til en ganske rå og brutal seleksjon av hunder. Det har dog også ført til at kun de friske hundene med de beste genene har gått videre i avl, siden de hundene som ikke har vært i stand til å møte de harde kravene som ble stilt, har dødd ut.

Viktige egenskaper for en grønlandshund er at den er energisk, mentalt sterk, uredd og utrettelig som trekkhund.
En god grønlandshund har et godt gemytt, en frisk og sterk kropp og evnen til å jobbe hardt under selv de barskeste forhold. Hundene Roald Amundsen brukte under det store kappløpet til Sydpolen var grønlandshunder. Av ca 100 hunder som startet ekspedisjonen var det 39 overlevende hunder som ble lastet om bord på skipet Fram. Disse 39 hundene er forfedrene til Grønlandshundene vi har i dag i Norge.

Godt gemytt, gode trekkegenskaper og sunne hunder er noe vi vil videreføre i de neste generasjonene Grønlandshund, og for å finne de beste individene samt reklamere for rasen har vi valgt å satse hardt på langdistansekjøring med våre grønlandshunder. Langdistanse hundekjøring er hva denne type hund ble skapt for. Grønlandshunden er den opprinnelige trekkhunden, og en finner grønlandsk blod bak de fleste av Alaska huskyene som blir hyppigst brukt som sledehund i dag.